Geschiedenis

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Hervormde Kapel zijn we afhankelijk van informatie op het Internet en van de archieven van de gemeente Deventer.

Geschiedenis

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) meldt:

Op reliwiki.nl, een soort Wikipedia voor religieuze gebouwen, vinden we de volgende, deels overeenkomende informatie:

Het orgel

Het RCE meldt dat de orgel is samengesteld uit orgelonderdelen van diverse kerken.

Van de laatste koster en orgelspeler, de heer Albert-Jan Cloo, hoorden wij dat het orgel deels afkomstig is uit de voormalige gereformeerde kerk aan de Smedenstraat 104. Toen die kerk de deuren sloot in 1989 zou het orgel naar de Hervormde Kapel worden verhuisd. De avond voor de verhuizing werd er echter ingebroken in de Smedenstraat 104 en werd het orgel deels kort en klein geslagen door vandalen. Een deel kon nog gebruikt worden, maar er moesten twee andere orgels aan te pas komen om er weer een werkend geheel van te maken. Het orgel is niet beschermd. Het balkon met de gietijzeren kolommen is wel beschermd.

Het samengestelde orgel is op zich niet bijzonder, maar toen de heer Wim Diepenhorst, specialist Klinkende Monumenten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, op ons verzoek het orgel kwam inspecteren in 2018, was hij nog redelijk mild over de technische staat. Het orgel is al jaren niet echt onderhouden, maar er kan best aardig op gespeeld worden.

Kijk hier voor meer informatie en foto’s over het orgel.

Het gemeentelijk archief

In de Atheneumbibliotheek in Deventer zijn allerlei interessante verslagen te vinden van aanpassingen die in de loop der tijd zijn aangebracht aan de Hervormde Kapel. Hier is een voorbeeld. Uit de aanvraag blijkt dat de ingang van de kerk oorspronkelijk aan de Boedekerstraat was. In 1934 is de ingang verplaatst, zodat we nu spreken van de Hervormde Kapel aan de Graaf van Burenstraat.

Jan Jaap en Titi Lems
Graaf van Burenstraat 12
7411RW Deventer

t. 06 2926 3183 (Jan Jaap)
t. 06 4521 8554 (Titi)
e. [email protected]
e. [email protected]